Viinin ja ruoan yhdistäminen: perusasiat
- Jarmo
- 10.8.2023
- 2 min käytetty lukemiseen
Viinin ja ruoan yhdistäminen voi olla haastavaa, mutta seuraavat perusohjeet auttavat sinua löytämään sopivan parin:
Mieti happamuutta. Korkean happamuuden valkoviinit (kuten Sauvignon Blanc tai Chablis) ovat virkistäviä ja voivat tasapainottaa rasvaista ruokaa. Korkean happamuuden punaviinit (kuten Pinot Noir tai Nebbiolo) voivat myös tasapainottaa rasvaista ruokaa, mutta voivat myös peittää hienostuneempia ruokia.
Pohdi rakennetta. Punaviinit, joissa on paljon tanniineja (kuten Cabernet Sauvignon tai Syrah), voivat jättää suuhun karvautta, joka sopii hyvin rasvaisten ruokien kanssa, mutta voi olla liian voimakas mausteisten ruokien kanssa.
Mieti makeutta. Jälkiruokien kanssa sopivat parhaiten makeat viinit. Kun ruoassa on sokeria, myös viinin pitäisi olla makeaa.
Vaikka nämä ohjeet auttavat sinua löytämään sopivan parin, tärkeintä on luottaa omiin makunystyröihisi. Muista, että kaikki ovat yksilöllisiä ja se, mikä toimii yhdelle henkilölle, ei välttämättä toimi toiselle. Joten muista aina seurata omaa sydäntäsi ja henkilökohtaista tyyliäsi viiniä valitessasi.
Seuraavaksi tarkastelemme joitakin parhaita viini- ja ruokayhdistelmiä:
Viini & juusto Monet klassiset viini- ja juustoyhdistelmät ovat olemassa syystä. Esimerkiksi vuohenjuusto ja Sauvignon Blanc ovat klassinen pari, jossa viinin hapokkuus tasapainottaa juuston kermaisuutta.
Viini & grillattu liha Grillattu liha ja viini ovat erinomainen yhdistelmä. Esimerkiksi grillattu pihvi ja täyteläinen Cabernet Sauvignon tai Syrah sopivat hyvin yhteen.
Viini & kala Kalan kanssa yleisesti suositellaan valkoviinejä, mutta myös kevyet punaviinit, kuten Pinot Noir, voivat olla erinomainen valinta.
Viini & pasta Italian ruoan ja viinien yhdistäminen on usein voittava yhdistelmä. Kokeile esimerkiksi tomaattipohjaista pastakastiketta ja Sangiovesea.
Viini & pizza Pizza ja viini ovat yhdistelmä, joka ei petä koskaan. Klassinen margherita-pizza ja italialainen punaviini, kuten Chianti, voivat olla erinomainen pari.
Viini & jälkiruoat Jälkiruoan kanssa kannattaa kokeilla makeaa viiniä. Esimerkiksi suklaakakku ja Port-viini tai omenapiirakka ja Riesling voivat olla taivaallinen yhdistelmä.
Viini & kasvisruoat Kasvisruokien kanssa viinin valinnassa on tärkeää miettiä ruoan makuja ja koostumusta. Esimerkiksi grillattujen vihannesten kanssa maistuu hyvältä kevyt punaviini tai täyteläinen valkoviini.
Viini & aasialainen ruoka Aasialaisen ruoan kanssa kannattaa kokeilla viinejä, joissa on hyvä hapokkuus ja makeus. Esimerkiksi Riesling ja Gewürztraminer ovat usein hyvä pari mausteiselle aasialaiselle ruoalle.
Viini & tapakset Espanjalaiset tapakset ovat monipuolisia ja niiden kanssa maistuu usein espanjalainen viini. Kokeile esimerkiksi Manchego-juustoa ja Tempranilloa tai katkarapuja ja Albariñoa.

Comentarios